موبايل و سرطان رابطه دارند؟


 

نويسنده: دكتر عليرضا زالي/ متخصص مغز و اعصاب




 
در رابطه با بحث امواج مغناطيسي و اثر آن بر سرطان‌زايي در مغز، بايد گفت که مطالعات بسياري در اروپا و آمريكاي شمالي انجام شده و مجموع نتايج مطالعات نشان داده که خروجي‌هاي آن بسيار ناهمگون است.
آخرين بررسي و تحليلي كه ما از اين خروجي‌ها داريم، اين است كه مثلا در مورد امواج تلفن‌هاي همراه اثراتشان در سرطان‌زايي به اثبات نرسيده است اما در يك تحقيق كه قوام پژوهشي آن بيش از باقي مطالعات بوده، يك ارتباط غيرمستقيم بين امواج تلفن همراه و تومورهاي مغزي اطفال گزارش شده است.
اصولا امواج الكترومغناطيس به طور عمومي مي‌توانند در ايجاد سرطان نقش داشته باشند؛ كمااينكه خود اشعه ماوراي بنفش نيز جزو امواج تلقي مي‌شود. همه امواجي كه اطراف ما هستند و بشر با آنها در تماس است، اگر از حد متعادل بگذرند، مي‌توانند باعث سرطان‌زايي شوند اما هنوز تحقيقات علمي، رابطه علمي و سبب‌شناسي بين تومورهاي مغزي و استفاده مكرر از تلفن همراه را نشان نداده است.
برخي از محققان مطلع شده‌اند كه در برخي موارد، اگر شارژ باتري كمتر از حد معمول باشد و مكالمه صورت بگيرد، ميزان تشعشع امواج افزايش مي‌يابد يا اگر در اتاقي كه تلفن همراه وجود دارد و فرد با آن مكالمه مي‌كند دستگاه‌هاي توليدكننده امواج الكترومغناطيس هم باشند، امكان سرطان‌زايي افزايش مي‌يابد.
در مورد ابزارهاي وايرلس يا بي‌سيم نيز تقريبا مطالعات، مشابه تلفن همراه است؛ به دليل آنكه امواجي كه در اين اينترنت مورد استفاده قرار مي‌گيرند، امواجي هستند كه آثار زيانبار بيولوژيك جدي ندارند. استفاده مستقيم و مستمر از سيستم‌هاي كامپيوتري و تابشي كه از صفحه آنها صورت مي‌گيرد يا انرژي حرارتي كه در آنها وجود دارد، مي‌تواند اثرات منفي بر مغز بگذارد. تحقيقات اخير نشان داده در افراد جوان، استفاده از لپ‌تاپ روي زانو مي‌تواند ناباروري را به وجود آورد و دليل آن نيز انرژي حرارتي ناشي از كاركرد لپ‌تاپ است.
‌استفاده مستمر از وسايل غيراستاندارد الكترونيكي نيز مي‌تواند مشكلاتي را ايجاد كند. براي مثال استفاده نامناسب و طولاني از هدفون، به ويژه اگر امواج صوتي كه از آن به گوش شنونده ساطع مي‌شود از شدت بالايي برخوردار باشند، مي‌تواند در مدتي طولاني، مشكلات فراواني را براي سلول‌هاي ظريف سيستم شنوايي و عصبي ايجاد كند و حتي در مواردي اختلالات ناشي از اين هدفون‌ها محدود به گوش نيست و تخريبات تا ساقه مغز هم گسترش پيدا مي‌کند.
منبع:www.salamat.com